top of page

Çift Terapisi İçin Sorulan Üç Soru:

Çiftler ilk çift terapisi seanslarına geldiğinde bana sıklıkla şu üç soru sorulur. Aslında merak edilen bu üç sorunun cevabı da çifte bağlıdır.

Terapi de, danışan ve terapist arasında bir birlikteliktir. Bu birlikteliğin hızı, içeriği, süresi gibi ayrıntılar birlikte üzerinde düşünülen ve ele alınan konulardır. ve terapinin çerçevesini de belirler.

Gelen sorulardan biri "Ne kadar sürer?" sorusudur. Terapinin başından itibaren amacı, her zaman bitirmektir. Bu süreç danışanın ya da çiftin hızına, almayı düşündükleri terapinin yardım edeceğine ne kadar inandıklarına ve bu desteği almaya ne kadar açık oldukları gibi pek çok önemli ayrıntıya bağlıdır. Terapistin artık ihtiyaç kalmayana kadar kalıcı bir değişim yaratabilmesi karşılıklı ilerleyen bir süreçtir.

Amacımız zamanla, çiftin sadece zorluklarını ve bunlarla nasıl başa çıkmaları gerektiğini anlamakla kalmayıp, aynı zamanda ilişkilerinin sorumluluğunu tekrar ele alabilecekleri ve hayatın içinde karşılaşacakları her türlü zorlukta birlikte, makul ölçülerde nasıl tepki vereceklerini beraber düşünebilecekleri bir noktaya getirebilmektir. 

Elbette bu her zaman gerçekleşmeyebilir; çift terapisinin üç olası sonucu vardır: Değişim olur ve beraberlikte devam etme isteği artar. Değişim olur ancak partnerlerden birinin veya her ikisinin ilişkiyi bitirme kararı almasına yol açabilir. Ya da değişim olmaz ve ayrılık düşünülemez olduğu için mutsuz bir şekilde birlikte çözümsüz de kalabilirler. Hangi noktaya gelineceği çiftin sürece ne kadar dahil olduğu ya da isteği ile bağlantılıdır.

İkinci soru; "Ne sıklıkla görüşeceğiz?" sorusudur. Bu soruya cevap vermek daha kolaydır. Çift terapisi ve hatta bireysel terapi genellikle haftalıktır, bazen ihtiyacın yoğunluğuna göre bu seanslar artabilir. Daha etkili ve kalıcı bir değişim yaratabilmek için istikrarlı bir şekilde devamlılık ve süreklilik, sürecin önemli bir parçasıdır.

Bazen bazı çiftler benden iki haftada bir seanslar isteyebilmektedir, ancak bu genellikle önerilmez. Sorunlar ortaya çıktığında, bu sorunları götürebileceğiniz bir alan olması 'rahatlık' sağlayabilir, ancak iki haftada bir seanslarla kalıcı bir değişim yaratmak zordur, çünkü süreci yavaşlatan ve etkisini azaltan bir yansıması olur. Ara uzadıkça bir seanstan diğerine ipin ucunu tutmak zordur. Terapinin amacı zorluklarla yüzleşerek ve onlarla başa çıkabilecek gücü ve bakış açısını oluşturabilmektir. İki haftada bir seanslar süreci yavaşlattığı gibi olası etkileri ya da yansımaları görmeyi zorlaştırır ve motivasyonu düşürebilir. "Terapi işe yaramıyor" gibi negatif bir duyguya sebep olabilir. Belirlenen görüşme sıklığının ihtiyaç üzerinde en etkili şekilde çalışılabilmesi için önemli bir ayrıntı olduğunu vurgulamam önemli olacaktır.

Son olarak, "Genel olarak ne kadar zaman alır?" sorusudur. Bu birkaç şeye bağlıdır. Başta da belirttiğim gibi terapi süreci danışanlara bağlıdır, sürece veya terapistin ne yaptığına değil. Bazı insanlar değişime diğerlerinden daha açıktır ve bazen bir partnerin değişmeye karar vermesi diğerinden daha uzun sürebilir. Bazı insanlar değişime daha açıkken, bazıları ise daha dirençlidir ve değişimi daha zor bulurlar. Partnerlerden birinin geçmiş yaşantısında yaşanan zorlukların etkisi de bu değişim dönüşüm için daha fazla zaman gerektirebilir. Bazen belki bireysel bir terapi sürecini de devreye sokarak ilişkiye yansıyan bu geçmiş yaşantıların da etkisini görünür kılmak ve ilişkiye yansımasını çalışmak gerekebilir.


Son olarak, çift veya bireysel terapi olsun değişim yaratmayı amaçlar. Değişim, çiftler diğer partneri suçlamayı bırakıp sorunlardaki kendi payları için ayrı sorumluluk aldıklarında ve diğerine ne gibi bir değişim sunabileceklerine karar verdiklerinde gerçekleşmeye başlar. 




 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Ergenler Neden Motive Olamıyor?

Anne babalardan ergenlik çağındaki çocuklarının potansiyelini en iyi şekilde değerlendiremediğine ya da odaklanmada sorun yaşadıklarına...

 
 
 
Ne Zaman Terapi Desteği Gerekir?

Son dönemde basın ve medyaya yansıyan bir çok endişe verici haber ile karşı karşıyayız. Ruhsal sağlık sorunları giderek yaygınlaşıyor....

 
 
 

Comments


bottom of page